Aktuálně

Domů   /   Mezinárodní soutěž učňů v řemeslných dovednostech

Mezinárodní soutěž učňů v řemeslných dovednostech

01. 10. 2017
Mezinárodní soutěž učňů v řemeslných dovednostech

Mezi mladými stavaři ze tří zemí Evropy vynikali Slováci.

Stovky návštěvníků, které zavítaly ve dnech 19. – 21. září na vysokomýtské náměstí, přilákaly zvuky bouchání, broušení a řezání k mobilním halám naproti městskému úřadu. Zde přímo na dlažbě náměstí, které vstřícně poskytlo město Vysoké Mýto, postupně vyrůstaly zdi koupelen a u nich se míhali mladí zedníci, instalatéři, obkladači, montéři suchých staveb a truhláři. Pod bystrým okem porotců plnili zadané úkoly a tvořili. „Letos nás překvapili Slováci,“ říká Lenka Ulrychová za pořádající společnost Erudio CZ a hned to doložila: „Vítězství v oborech Zedník, Truhlář a Instalatér si odvezli žáci ze SOŠ stavebné Žilina a práci nejlepších obkladačů předvedli studenti SOŠ z Považské Bystrice.“

Dvaašedesát mladých stavařů a řemeslníků z devatenácti odborných škol a učilišť z České republiky, Slovenska a Maďarska předvedlo, že se ve světě stavebnictví neztratí. Na začátku byla odvaha přijet a „naživo“ pod ostrými zraky posuzovatelů předvést, co se – často jen podle videa a učebnic – naučili s materiály, které třeba nikdy nedrželi v ruce.

„Na náměstí jsme koupelnu ještě neobkládali,“ usmívají se Matěj s Jarem, vítězové z Považské Bystrice. „Je to super nápad, přináší nám možnost přiučit se něčemu novému a nechat si poradit od odborníků, změřit síly s ostatními a taky samozřejmě štěstí z vítězství, které si odvážíme,“ radovali se. Maďarská dvojice Csaba Becze a József Kornóczi přijela ze stavební školy v Baje a soutěžila v kategorii zednické práce. Chlapci si poprvé vyzkoušeli práci v týmu a získali druhé místo. „Vysoké Mýto super,“ říkají jednohlasně bez překladu. Odvážejí si úplně novou zkušenost především v samostatnosti.

Soutěžní kategorie: OBKLADAČ

  1. Jaroslav Habuda, Matej Bednár, SOŠ Považská Bystrica
  2. David Stárek, Jiří Mencner, SŠ technických oborů, Havířov – Šumbark
  3. Jakub Franc, Tomáš Valič, SŠ stavební a dřevozpracující, Ostrava – Zábřeh
  4. Václav Šmaus, Aleš Krýsl, SOU stavební, Plzeň

Fotogalerie (obkladači soutěžili ve čtvrtek)